Aplikacja QSO Link & mikrofonogłośnik BT

Maniek G0MMM

Aplikacja QSO Link & mikrofonogłośnik BT

Post autor: Maniek G0MMM »

Pacjent to najtańszy mikrofonogłośnik z AliExpress -

ABBREE Wireless Bluetooth Speaker Microphone Handheld Mic For Baofeng UV-28 UV-21 PRO UV-32 Quansheng UV-K6 TK11 Walkie Talkie
koszt około 75zł - jest to urzadzenie które przychodzi z odbiornikiem w standardzie złącza kenwood dwa minijacki - czyli do 90% chińskich radiostacji ręcznych

1. parujemy gruche z BT na telefonie - nie w aplikacji
2. W aplikacji QSOLink klikamy w prawym górnym rogu ikonę zębatki czyli ustawienia
3. W chodzimy w pozycję numer dwa - System and Network
4. Zaznaczamy w tym oknie wichajster ANYTONE/zello BLE PTT
5. W tym samymoknie na w dolnej pozycji Button Mapping klikamy przycisk CONFIG
6. Kolejne okienko i tu wciskamy przycisk PTT w gruszce - a po jego wykryciu odsłonią sie kolejne opcje i zostanie wyświetlony wykryty kod
7. NAJWAZNIEJSZE - w tym samym oknie mamy pole z rozwijanym menu opisane ACTION - po tapnieciu na nie wybieramy z listy druga pozycje PTT [Toggle ON/Off] i klikamy na koniec niebieski przycisk SAVE MAPPING
8. Tapnij na przycisk CLOSE

I tym optymistycznym akcentem możesz komfortowo i co najważniejsze BEZPIECZNIE używać aplikacji na telefonie podczas jazdy autem :-)
Co do jakości modulacji z tego cuda chińskiej myśli technicznej się nie wypowiem bo jest środek nocy i niestety nie miałem go z kim sprawdzić - jeśli jesteś ciekawy to mnie zawołaj na sieci i usłyszysz sam :P

Maniek G0MMM / SP5JIC
Awatar użytkownika
Sq9jxb

Re: Aplikacja QSO Link & mikrofonogłośnik BT

Post autor: Sq9jxb »

Witam

Mam taki jak na zdjęciu.

Czasami działa to niestabilnie i PTT się nie wyłącza. Trzeba zakończyć rozmowę przyciskiem na telefonie.

I nie wiem czy nie zależy to od modelu telefonu.
U mnie XIAOMI REDMI NOTE 12 PRO
Załączniki
PTT-BT.jpg
PTT-BT.jpg (54.83 KiB) Przejrzano 108 razy
Emeryt - wędkarz - czasami z radiem w ręku.
"Niewiedza jest błogosławieństwem. Wiedząc wszystko nie byłoby nic do odkrycia."
Maniek G0MMM

Re: Aplikacja QSO Link & mikrofonogłośnik BT

Post autor: Maniek G0MMM »

A jednak nie jest jeszcze tak pięknie - te tanie mikrofony maja przypadłości. Własnie na grupie twórcy aplikacji rozmawiałem z nim i powiedział ze pochyli się w przyszłości nad tym problemem.
ODPOWIEDZ