Dashboard Raspberry Pi GPIO+CM108, Shari SA818 PrimeNode by.SQ7UTP

Marcin SQ7UTP

Dashboard Raspberry Pi GPIO+CM108, Shari SA818 PrimeNode by.SQ7UTP

Post autor: Marcin SQ7UTP »

PrimeNode - Raspberry PI Hotspot System
Powered by SvxLink | Developed by SQ7UTP

Witamy w oficjalnym wątku systemu PrimeNode.
Jest to zaawansowane, lekkie i nowoczesne oprogramowanie dla hotspotów radiowych, oparte na systemie Raspberry Pi OS oraz silniku SvxLink. Projekt został stworzony od podstaw z myślą o intuicyjnej obsłudze (Dashboard WWW), stabilności (System plików Read-Only/Logi w RAM) oraz elastyczności konfiguracji (Roaming Sieciowy i wsparcie dla różnego hardware'u).

PrimeNode to projekt rozwojowy, tworzony z myślą o prostocie i stabilności – bez zbędnych „wodotrysków”, za to z naciskiem na funkcjonalność. Starałem się pozbyć potencjalnych błędów. Ogromne podziękowania dla kolegów z forum zgłaszających usterki oraz podsuwających nowe pomysły! Wasze wsparcie jest niezwykle ważne i cenne. Projekt ma charakter otwarty, więc jeśli masz pomysł na modyfikację lub usprawnienie kodu – śmiało modyfikuj lub daj znać! Budujmy to rozwiązanie wspólnie.

📥 GŁÓWNY OBRAZ SYSTEMU / MAIN SYSTEM IMAGE

Gotowy do wgrania obraz systemu (.img) znajduje się w sekcji Releases na moim GitHubie. Nie musisz kompilować kodu ręcznie – pobierz, wgraj przy użyciu Rufus i używaj.
Przy pierwszym uruchomieniu urządzenie tworzy punkt AP "PrimeNode_AP", połącz się za pomocą WiFi za pomocą hasła "primenode123".
Wpisz adres ip w przeglądarce "192.168.4.1" i zaloguj się do domowej sieci w zakładce WiFi.

👉 PRZEJDŹ DO POBIERANIA / GO TO RELEASES
👉 GŁÓWNE REPOZYTORIUM PROJEKTU

🛠️ Kompatybilność Sprzętowa / Hardware
  • Komputer: Raspberry Pi Zero W, Zero 2W, 3, 3B, 3B+, 4
  • Radio: Płytka RF Guru (I2S WM8960), Moduł SHARI / SA818 LUB zewnętrzny radiotelefon podłączony przez zmodyfikowaną kartę dźwiękową USB (CM108) i piny GPIO/HID.
  • Pamięć: Karta microSD min. 8GB (Zalecane Class 10/A1)
🚀 Szybki Start / Quick Start

🔐 Dane Logowania / Credentials
  • Terminal (SSH): Login: root | Hasło: primenode | Port: 22
  • Dashboard WWW: (brak logowania) | http://primenode.local lub adres IP z routera
  • Web Terminal: Login: root | Hasło: primenode | (Dostępny z poziomu Dashboardu)
  • Tryb Ratunkowy AP: SSID: PrimeNode_AP | Hasło: primenode123 | Adres WWW: http://192.168.4.1
(Uwaga: Zalecamy zmianę domyślnego hasła root po pierwszym zalogowaniu komendą passwd)

✨ Główne Funkcje / Key Features

System PrimeNode oferuje potężny zestaw funkcji ułatwiających codzienną pracę z hotspotem (Zaktualizowano do wersji V1.6!):
  1. 🌍 System Raportowania APRS: Twój hotspot automatycznie wyśle swoją pozycję, parametry i ikonę (w standardzie APRS stacja domowa to '-') do ogólnoświatowej sieci APRS-IS, dzięki czemu będziesz widoczny na mapach (np. aprs.fi).
  2. 🔍 Inteligentna Wyszukiwarka EchoLink: Błyskawiczna wyszukiwarka stacji Live w zakładce DTMF. Wpisz 3 znaki, aby przeszukać bazę tysięcy aktywnych węzłów, połączyć się i zapisać je do prywatnej książki adresowej.
  3. 💾 Moduł Kopii Zapasowych: Zabezpiecz swoją pracę! Zapisuj i przywracaj pełną konfigurację, dodane sieci i własne przyciski z pliku ZIP jednym kliknięciem.
  4. 🎛️ Smart Config: Koniec z ręcznym wpisywaniem numerów grup TG! Kliknij pole Startowe TG lub Monitorowane TG, by otworzyć dotykowy panel wyboru. System zaciąga Twoje grupy prosto z zakładek DTMF.
  5. 📱 Interaktywny DTMF i Książka Adresowa: Tworzenie własnych zakładek (z dedykowanymi grupami dla sieci EchoLink!) i makr poprzez przeciąganie kafelków (Drag & Drop).
  6. ⚡ Szybkie Przełączanie (Quick-Dial) i Wizualizacja TX: Gdy ktoś nadaje, jego kafelek pulsuje na czerwono. Kliknij go, aby natychmiast przełączyć swoje radio na jego grupę (TG).
  7. 📱 Inteligentne Ikony i Dane Radiowe: Lista automatycznie rozpoznaje oprogramowanie korespondenta (Radio 📻, Aplikacja 📱, PC 💻). Najechanie zdradza QRG oraz ton CTCSS.
  8. 📻 Multi-Hardware (W tym obsługa I2S i HID): Wbudowana i zautomatyzowana obsługa zaawansowanych płytek RF Guru ze sprzętowym kodekiem audio (WM8960). Obsługa płytek SHARI (SA818) oraz zaawansowany tryb pracy dla zewnętrznego radia (karta USB CM108) z pełnym wsparciem sterowania portami HID i możliwością przypisania pinów GPIO w panelu WWW.
  9. 🆘 Tryb Ratunkowy Wi-Fi (Access Point): Jeśli malina nie znajdzie znanej sieci, po 2 minutach wygeneruje własną sieć "PrimeNode_AP". Połącz się z nią, by wygodnie dodać nowe Wi-Fi w Dashboardzie.
  10. 🌐 Network Roaming: Wbudowany menedżer sieci w Konfiguracji. Szybkie przełączanie reflektorów z poziomu radia kodami: 555 + ID + #.
  11. 🔄 System Aktualizacji (OTA Update): Pobieranie poprawek i nowości jednym kliknięciem (bez formatowania karty SD).
  12. 💻 Web Terminal (SSH): Pełny dostęp do konsoli prosto z przeglądarki.
  13. 🎚️ Audio Mixer GUI: Precyzyjna regulacja poziomów suwakami – koniec z przesterowanym audio!
  14. 🌍 Multi-Language (PL/EN): Interfejs i komunikaty głosowe dostępne w obu językach.
  15. 🚀 Optymalizacja Systemu: Logi zapisywane w RAM-ie (oszczędza kartę SD). Auto-Proxy dla EchoLink. Dopracowana ścieżka audio.
  16. 📺 PrimeNode Monitor Support: Wsparcie i poprawiona komunikacja dla zewnętrznych wyświetlaczy OLED (1.3" i 2.42" na Wemos D1 Mini).
📺 PrimeNode Monitor (OLED)
System wspiera autorskie oprogramowanie monitorujące na ekrany OLED.

Obrazek
👉 Więcej o monitorze: TUTAJ

📸 Galeria Systemu / Screenshots

Wyszukiwarka EchoLink & Backup:
Obrazek
Obrazek

Dashboard & Lista Węzłów (Nodes):
Obrazek
Obrazek

Smart Config (Wybór TG) & Ekran Powitalny:
Obrazek
Obrazek

Szybkie Przełączanie & Inteligentne Ikony:
Obrazek
Obrazek

GridMapper (Mapa) & Edytor DTMF:
Obrazek
Obrazek

Konfiguracja Radia & Mixer Audio:
Obrazek
Obrazek

Konfiguracja SvxLink & Menedżer Wi-Fi:
Obrazek
Obrazek

Zasilanie & Web Terminal (SSH):
Obrazek
Obrazek

Podgląd Logów & Sekcja Pomocy:
Obrazek
Obrazek

📜 Licencja i Autorzy / License & Credits

Oprogramowanie z otwartym kodem źródłowym. Udostępniane i rozwijane pod autorską marką PrimeNode na warunkach licencji GPLv3. Używasz go na własną odpowiedzialność.
Przy modyfikacji i redystrybucji kodu wymagane jest bezwzględne zachowanie informacji o oryginalnym autorze, zachowanie logotypów PrimeNode oraz oryginalnej nazwy systemu w nagłówkach i stopkach interfejsu zgodnie z warunkami licencji.
👋 Zapraszam również na mój główny profil GitHub: github.com/ArduUTP, gdzie znajdziecie inne moje projekty, takie jak monitory APRS, oprogramowanie do propagacji i wiele innych!
  • Twórca Systemu & Dashboardu: Marcin "Skrętka" SQ7UTP
  • Core Software (Silnik radiowy): Tobias Blomberg (SM0SVX) - SvxLink Creator
Projekt stworzony z pasji do krótkofalarstwa. 73!
Ostatnio zmieniony 02 lip 2026, 00:44 przez Marcin SQ7UTP, łącznie zmieniany 5 razy.
SP2EOE

Re: Dashboard Raspberry Pi GPIO+CM108, Shari SA818 PrimeNode by.SQ7UTP

Post autor: SP2EOE »

1. Warto poprawić podglądy obrazków by po kliknięciu było powiększenie, bo tak to przerzuca do serwisuy hostingowego na stronę główną.

2. Czy jest backup ustawnień (w razie czego)?
Marcin SQ7UTP

SP2EOE pisze: 04 maja 2026, 19:01 1. Warto poprawić podglądy obrazków by po kliknięciu było powiększenie, bo tak to przerzuca do serwisuy hostingowego na stronę główną.

2. Czy jest backup ustawnień (w razie czego)?
Heyka !
Linki poprawione :)
Co do kopii zapasowej to jak najbardziej dobry pomysł, jesli jest taka potrzeba to nic nie stoi na przeszkodzie cos takiego wdrożyć. Na dniach się tym zajmę.

Vy 73! Marcin SQ7UTP
SP2EOE

Super, z góry dzięki za opcję backup/restore.

Właśnie wgrałem.
Na plus - fajnie, że ze znakami są pobierane informacje o imieniu i lokalizacji

Czy w ustawieniu radia (mam klona shari) można dodać opcję na ctcss dla tx i rx?
Miałem ostatnio młyn, bo hotspot fmpoland (też na klonie shari, ze zworką do zmniejszenia mocy z 1W na 0.5W) oddziaływał na hotspot sqlink (mimo różnych ctcss i odległości 2Mhz między hotspotami) i było tylko jedne wielkie warczenie ;)

Ustawienie standardowe na Poziom Squelch (SA818) mianowicie poziom 9 jest trochę za wysokie, dziwiłem się czemu mi radio nadaje, ustawienie na 5 jest chyba optymalne

Ogólnie fajnie, że mamy możliwość wyboru między 2 obrazami, dzięki
Maniek G0MMM

Post autor: Maniek G0MMM »

Marcinie - pobrałem, wypaliłem Rufusem, włożyłem do hotspota, odpaliłem zasilanie, doczekałem, zobaczyłem sieć WiFi - PrimeNode_AP, wpisałem hasło primenode123......

.... I za jasna anielke nie mogę się połączyć - próbowałem komputerem, tabletem i telefonem
Sieć widoczna ale podaje mi na zmianę że połączenie się nie powiodło lub nieprawidłowe hasło

Sprawdziłem hasło trzydzieści razy .... No i dupa zbita
SP2EOE

A ja mam jeszcze prośbę na temat audio, jest strasznie sopranowo,

może dlatego, że brakuje opcji filtrów Pre/De-Emphasis / Low Pass / High Pass?

Edit.
Ustawienie szerokości na Wide FM lekko pomogło
Marcin SQ7UTP

SP2EOE pisze: 04 maja 2026, 19:56 Super, z góry dzięki za opcję backup/restore.

Właśnie wgrałem.
Na plus - fajnie, że ze znakami są pobierane informacje o imieniu i lokalizacji

Czy w ustawieniu radia (mam klona shari) można dodać opcję na ctcss dla tx i rx?
Miałem ostatnio młyn, bo hotspot fmpoland (też na klonie shari, ze zworką do zmniejszenia mocy z 1W na 0.5W) oddziaływał na hotspot sqlink (mimo różnych ctcss i odległości 2Mhz między hotspotami) i było tylko jedne wielkie warczenie ;)

Ustawienie standardowe na Poziom Squelch (SA818) mianowicie poziom 9 jest trochę za wysokie, dziwiłem się czemu mi radio nadaje, ustawienie na 5 jest chyba optymalne

Ogólnie fajnie, że mamy możliwość wyboru między 2 obrazami, dzięki
Cieszę się i bardzo mi miło ze się podoba, mam nadzieję ze będzie służyć 😉
Co do CTCSS po obu stronach to szczerzę nie myślałem aż tak bardzo nad tym, nie zaobserwowałem anomalii od dwóch hotspotów obok siebie a dosłownie leżą na sobie na półce 😁 w zasadzie pół mega różnicy w częstotliwości oraz inne ctcss mam ustawione. Ale jak najbardziej zapisze do listy dodatków do wdrożenia.
Dzięki za wskazówki, na pewno spróbuję takie udogodnienia wdrożyć :)
Marcin SQ7UTP

SP2EOE pisze: 04 maja 2026, 20:19 A ja mam jeszcze prośbę na temat audio, jest strasznie sopranowo,

może dlatego, że brakuje opcji filtrów Pre/De-Emphasis / Low Pass / High Pass?

Edit.
Ustawienie szerokości na Wide FM lekko pomogło
Tak, bije sie w serce bo o tej opcji totalnie zapomniałem, póki co na sztywno jest wbite w konfiguracji. Kolejny punkcik 💪
SP2EOE

Podoba mi się opcja aktualizacji OTA z githuba, nie wiem czy jest to do zaimplementowania, ale czy jakby pojawiła się nowa OTA to jest lub będzie jakaś informacja na stronie głównej dashboard'a?

Czy trzeba będzie np codziennie ręcznie sprawdzać?

No chyba, że będziesz pisał posty o nowej aktualizacji z changelogiem :D
Marcin SQ7UTP

Maniek G0MMM pisze: 04 maja 2026, 20:12 Marcinie - pobrałem, wypaliłem Rufusem, włożyłem do hotspota, odpaliłem zasilanie, doczekałem, zobaczyłem sieć WiFi - PrimeNode_AP, wpisałem hasło primenode123......

.... I za jasna anielke nie mogę się połączyć - próbowałem komputerem, tabletem i telefonem
Sieć widoczna ale podaje mi na zmianę że połączenie się nie powiodło lub nieprawidłowe hasło

Sprawdziłem hasło trzydzieści razy .... No i dupa zbita

Heyka
Niechch zgadnę, pewnie na Rpi 0W?
Na kilka modeli malin a tylko na 0W miałem kilka razy z tym problem, restart urządzenia lub próba zapomnienia punktu ap na liście w wifi w windows zazwyczaj pomagał. 0W potrafi być uparte.
ODPOWIEDZ