Dashboard Raspberry Pi GPIO+CM108, Shari SA818 PrimeNode by.SQ7UTP

diuna2000

Re: Dashboard Raspberry Pi GPIO+CM108, Shari SA818 PrimeNode by.SQ7UTP

Post autor: diuna2000 »

Nowy update! Obraz działa z hotspotami zbudowanymi na podstawie chematu z strony fmpoland gdzie PTT i SQL jest sterowany chipem na karcie CM108.
Marcine SQ7UTP DZIĘKI!!!
Chris SQ4FAE

Post autor: Chris SQ4FAE »

Cześć,
Dashboard super wgrałem testuję na razie żadnych problemów.
Przydały by się również takie kafelki z grupami dla echolinka.
73! sq4fae
Piotr SP5TAO

Post autor: Piotr SP5TAO »

Witam,
świetny projekt Marcinie- gratulacje!
Wydaje mi się, że mam problem z ctcss nadawanym przez sa818 - ustawiony w konfiguracji działa tylko po stronie odbiorczej. Aby słuchać tego co nadaje hot-spot muszę wyłączyć odbiorczy ctcss w radiotelefonie (TYT MD-390).
Czy popełniłem jakiś błąd w konfigurcji?
73,
Piotr
Marcin SQ7UTP

Post autor: Marcin SQ7UTP »

Chris SQ4FAE pisze: 20 cze 2026, 08:40 Cześć,
73! sq4fae
Heyka!
Bardzo się cieszę ze działa jak należy, i niech służy jak najdłużej =)
Co do kafelek Echolinka, hmmm musze jakoś to ugryźć bo nie powiem miałem taki pomysł na początku ale tych grup jest kilometr :D
Coś na pewno wymyślę i dodam funkcjonalnego :)

VY 73! de Marcin SQ7UTP
Marcin SQ7UTP

Piotr SP5TAO pisze: 20 cze 2026, 10:23 Witam,
świetny projekt Marcinie- gratulacje!
Wydaje mi się, że mam problem z ctcss nadawanym przez sa818 - ustawiony w konfiguracji działa tylko po stronie odbiorczej. Aby słuchać tego co nadaje hot-spot muszę wyłączyć odbiorczy ctcss w radiotelefonie (TYT MD-390).
Czy popełniłem jakiś błąd w konfiguracji?
73,
Piotr
Hey Piotr !

Dziękuje Bardzo ! Bardzo mi miło że się podoba =)

Powiedz mi używasz shari tak ?
Wstępnie konfiguracja CTCSS jest oparta tylko po stronie odbiorczej hotspotu z względu na to by użądzenie nie wyłapywało obcych sygnałów lub zakłóceń, tak że Twoja obserwacja jest prawidłowa :)
Ale nie widzę przeciwskazań by dodać obie formy ustawienia CTCSS w obu systemach ( Na RPI i OPI )

VY 73! de Marcin SQ7UTP
Chris SQ4FAE

Marcin SQ7UTP pisze: 20 cze 2026, 13:18
73! sq4fae
Heyka!
Co do kafelek Echolinka, hmmm musze jakoś to ugryźć bo nie powiem miałem taki pomysł na początku ale tych grup jest kilometr :D

VY 73! de Marcin SQ7UTP
Dzięki za odpowiedz Marcinie raczej chodziło mi o takie kafelki które samemu można sobie dodać tak jak grupy TG.
Pozdrawiam,
Marcin SQ7UTP

Chris SQ4FAE pisze: 20 cze 2026, 20:50
Marcin SQ7UTP pisze: 20 cze 2026, 13:18
73! sq4fae
Heyka!

VY 73! de Marcin SQ7UTP
Dzięki za odpowiedz Marcinie raczej chodziło mi o takie kafelki które samemu można sobie dodać tak jak grupy TG.
Pozdrawiam,
Pewnie ! Coś wymyślę 💪
Marcin SQ7UTP

Ogromne podziękowania dla kolegów zgłaszających błędy oraz podsuwających nowe pomysły! Wasze wsparcie jest niezwykle ważne i cenne dla prawidłowego funkcjonowania całego systemu PrimeNode. Wspólnie dbamy o to, aby każdy z Was był w pełni zadowolony z jego użytkowania. Serdeczne 73!

🔍 Wyszukiwarka EchoLink: Dodano nową, błyskawiczną wyszukiwarkę na żywo dla stacji EchoLink z całego świata (w zakładce DTMF).
🎛️ Zakładki EchoLink: Wprowadzono dedykowane zakładki, które ułatwiają zarządzanie własnymi przyciskami i adresami w module EchoLink.
📻 Karta CM108 + HID: Wdrożono pełną konfigurację dla radiotelefonów podłączonych przez zmodyfikowaną kartę USB (CM108) wraz z obsługą sterowania portami HID.
🔊 Poprawa Audio: Poprawiono jakość dźwięków i zapowiedzi systemowych.
💾 Aktualizacja Backup: Usprawniono działanie modułu tworzenia i przywracania pełnej kopii zapasowej (Backup).
📺 Zewnętrzny Monitor: Poprawiono komunikację i wyświetlanie danych na zewnętrznych monitorkach (szczególnie na ekranach OLED 2.42" opartych na Wemos D1 Mini).
🐛 Poprawki węzłów: Rozwiązano zgłaszane problemy z poprawnym rozpoznawaniem i logowaniem węzłów w sieci EchoLink.
ℹ️ Jak używać wyszukiwarki EchoLink?

Przejdź do zakładki DTMF i wpisz w wyszukiwarkę minimum 3 znaki (np. "SP7"). System natychmiast przeszuka bazę! Stację z listy możesz od razu wywołać, albo dodać jako stały przycisk do swojej prywatnej grupy klikając "+ Grupa".
Chris SQ4FAE

Cześć,
Mracinie świetna robota nie spodziewałem się że tak szybko wydasz aktualizację z tymi kafelkami do echolinka dziękuję Ci bardzo.
Testujemy, pozdrawiam ....sq4fae Krzysztof.
Marcin SQ7UTP

Changelog w PrimeNode Monitor (OLED System) / Co nowego (Aktualizacja: Czerwiec 2026)
W najnowszej wersji oprogramowania (V1.4) wprowadzono usprawnienia ułatwiające obsługę i poprawiające żywotność sprzętu:

- Zaawansowane zarządzanie matrycą: Wbudowano sprzętowe ściemnianie (Hardware Dimming) dla układów SSD1306/SSD1309 oraz inteligentny wygaszacz ekranu (Screensaver). Ekran potrafi teraz obniżyć jasność lub całkowicie się wyłączyć po zadanym czasie spoczynku. Gdy tylko ktoś naciśnie PTT, matryca w ułamku sekundy wraca do pełnej jasności.
Rozbudowany Panel WWW: Web Config zyskał nowy, bogaty interfejs. Z poziomu przeglądarki możesz teraz włączać/wyłączać wygaszacz, ustawiać progi jasności (25%, 50%, 75%) i regulować czasy opóźnień za pomocą wygodnych suwaków i rozwijanych list.
Auto OTA Updates: Urządzenie przy każdym starcie automatycznie łączy się z GitHubem i sprawdza dostępność nowej wersji oprogramowania. Jeśli taka istnieje, pobiera ją bezprzewodowo, wyświetlając dedykowany pasek postępu.
Poprawka w Animowanm tekscie (Marquee): Długie nazwy reflektorów (powyżej 10 znaków) nie są już ucinane – tekst automatycznie i estetycznie przewija się na górnej belce ekranu.
Smart Watchdog: Jeśli Hotspot straci zasilanie lub zniknie z sieci, Monitor po 10 sekundach automatycznie wyczyści "zamrożone" dane rozmówcy i przejdzie w tryb awaryjny (OFFLINE + Zegar).

Więcej szczegółów na - https://github.com/ArduUTP/PrimeNode_Mo ... _BY_SQ7UTP

Miłego użytkowania! VY 73! de SQ7UTP
ODPOWIEDZ