Hotspot Rpi0W + karta Respeaker + SA818 wg MARCIN M0IQF

D4A

Re: Hotspot Rpi0W + karta Respeaker + SA818 wg MARCIN M0IQF

Post autor: D4A »

sq5rja pisze: 23 lut 2026, 08:25 Witam Serdecznie czy możecie zrobić dla wszystkich jedna instrukcję jak zaprogramować układ SA818. Jak podłączyć moswet, jakiej wartości jest rezystor i gdzie jest on wlutowany. Myślę ze te informacje będą bardzo przydatne.
Pozdrawiam
SQ5RJA
Postaram sie to uczynić w postaci krótkiego filmu - niestety potrzebuję na to czasu, a najbliższy dzień wolny mam w środę. Postaram sie przygotować obraz na bazie zmodyfikowanego przez M7SQQ który ma już implementację progrmaowania SA818 z poziomu RaspberryPi. Możliwe że w czwartek lub piątek będzie gotowy materiał video + obraz + schemat mojego prototypu.
sq5rja

Post autor: sq5rja »

Super to wiele wniesie taki instruktarz, niestety ja się poddałem
D4A

Post autor: D4A »

sq5rja pisze: 23 lut 2026, 08:25 Witam Serdecznie czy możecie zrobić dla wszystkich jedna instrukcję jak zaprogramować układ SA818. Jak podłączyć moswet, jakiej wartości jest rezystor i gdzie jest on wlutowany. Myślę ze te informacje będą bardzo przydatne.
Pozdrawiam
SQ5RJA
mam nadzieję że materiał pod linkiem wyczerpuje temat.
https://d4a.uk/index.php/svxlink/260-pi ... -respeaker
Prosze uwierzyć że starałem się jak umiełem :) Jest tam tez ostatnia wersja obrazu 0.5-ReSpeaker
xxxcinuxxx

Post autor: xxxcinuxxx »

Wczoraj udało mi się uruchomić w sieci SQLINK przy pomocy Rpi02W + karta Respeaker V1.0 + SA818 ale bez przeszkód się nie obyło. Opis kolegi D4A co do budowy Hotspota jest jak najbardziej prawidłowy lecz po wgraniu obrazu 0.5_BETA-ReSpeaker trzeba zrobić pewne kroki a mianowicie wchodzimy w zakładkę SVXLINK_conf i w linii SQL_GPIOD_LINE zmieniamy wartość z !12 na !13 oraz w linii PTT_GPIOD_LINE zmieniamy wartość 16 na 12 i tu szczególna uwaga, w linii SQL_GPIOD_LINE istotny jest (wykrzyknik) przed liczbą 13, natomiast w linii PTT_GPIOD_LINE zmieniamy wartość 16 na 12 bez wykrzyknika. Brak wykrzyknika w lini SQL_GPIOD_LINE w moim przypadku objawiał się tym że hotspot w Radio Status: był cały czas jako TX co objawiło się dostaniem "Bana" gdyż przez to na sieci SQLINK była niepotrzebnie cały czas nośna mimo że fizycznie układ SA818 nie nadawał. Po dodaniu wykrzyknika w linii SQL_GPIOD_LINE Radio Status: przeszedł z ciągłego TX na NASŁUCHUJE. Mam nadzieję że post może pomóc potomnym którzy będą budować swoje hotspoty.
Użyte elementy:
3szt. 10k rezystor
1szt. - tranzystor 2N7000
1szt. - moduł SA818
1szt.- karta ReSpeaker 2 Mic HAT w wersji V1.0 (czarne PCB) i tu odpowiedź dla kolegi SQ3EMX który w tym temacie wcześniej zadał pytanie czy na V1.0 będzie działać to potwierdzam że działa.
Wrzucam link do zdjęć z budowy mojego Hotspota
https://drive.google.com/drive/folders/ ... tFWJx-0N0Q
P.S. Jedynie jeszcze nie udało mi się uruchomić diod na karcie ReSpeaker 2 Mic HAT w wersji V1.0 jako sygnalizacja PTT i nasłuchu.
Pozdrawiam Marcin SQ9FME
ODPOWIEDZ