Radtel RT4D

Sierra Echo
Site Admin

Radtel RT4D

Post autor: Sierra Echo »

Wsad od Andrzeja SP8ATA (do najnowszego firmware):
https://drive.google.com/file/d/1cPbAlS ... sp=sharing

Wsad i kalibracja od Janka SO9G:
1. Firmware - do poprawnego działania codepluga potrzebny jest kompatybilny firmware i CPS. Jest dostępnych kilka różnych wersji oprogramowania, z czego niektóre (niekoniecznie te najstarsze!) były mocno niedopracowane i powodowały przeróżne problemy - ja skończyłem na wersji v3.20.251119 i jeśli chcesz testować moje ustawienia, to powinieneś mieć taką samą wersję oraz załączonego do niej CPS-a.

Firmware z CPSem załączam, kolejność instalacji według "Readme" to Unicode -> DMR Upgrade -> RT-4D Upgrade.

2. Codeplug również załączam, zawiera praktycznie wszystkie przemienniki z Polski sprzed kilku miesięcy + jakieś directy.

Nie jestem pewien dlaczego nie widziałeś dodawanych przez siebie kanałów, ale możliwe, że radio było w trybie ZONE zamiast CH MODE (przełącza się to klawiszem #), a samego kanału nie dodałeś do żadnej zony. Przełączanie się pomiędzy zonami w radiu też jest nieintuicyjne, bo trzeba wejść w odpowiednie menu (u mnie to krótkie naciśnięcie SK2), następnie wybrać zonę, zatwierdzić klawiszem MENU i wyjść kilkukrotnie naciskając czerwony klawisz - nie ma potwierdzenia wybrania zony, więc nie wiedząc, że trzeba z tego menu ręcznie wyjść, wydaje się, że się wchodzi w jakieś ustawienia.

3. Kalibrację przeprowadza się osobnym oprogramowaniem serwisowym (oczywiście też załączam). U mnie wylosowały się dwa całkowicie głuche radia, w których squelch albo nie otwierał się w ogóle, albo był otwarty cały czas, więc właśnie na tym się skupiłem w tym oprogramowaniu.

KONIECZNIE odczytaj dane z radia i zapisz kopię, na wypadek, gdyby moja kalibracja nie działała poprawnie na Twoim radiu!

Plik ze zmodyfikowaną kalibracją również załączam - zmiany względem fabryki to praktycznie tylko poziomy SQ i noise w "naszych" zakresach częstotliwości.

Do programu była dołączona instrukcja, którą też na wszelki wypadek wrzucam.

Wszystkie pliki są tu: Radtel RT-4D Archiwa z firmware i tuning sofware są zahasłowane hasłem "radtel", bo Google panikował :)
SP7BLD

Re: Radtel RT4D

Post autor: SP7BLD »

Pięknie to działa. :D
ODPOWIEDZ