Dashboard Orange Pi Zero V1 + Hat SA818 - PrimeNode By.SQ7UTP

Marcin SQ7UTP

Re: Dashboard Orange Pi Zero V1 + Hat SA818 - PrimeNode By.SQ7UTP

Post autor: Marcin SQ7UTP »

Piotr SP5TAO pisze: 08 lip 2026, 10:00 Witaj Marcinie!
mam hotspot fm-poland (orange pi zero + sa818) i zauważyłem, że wyświetlana temperatura procesora jest nieprawidłowa np 8 stopni. Widziałem też, że jest nowa wersja oprogramowania (1.6) a ja mam 1.5 i nie udaje mi się zaktualizować z zakładki zasilania.
Kiedyś pisałem o tym, że przydałaby się możliwość wpisania ctcss po stronie rx i tx w hot spocie. Czasem pojawiają się zakłócenia i jak radio ręczne ma otwarty ctcss po stronie odbiorczej to ciężko wytrzymać :)
73
Piotr
Heyka!
Powiedz mi, czy przy próbie aktualizacji wychodzi informacja ze system aktualny lub cos tego typu ?
Być może gdzieś walnąłem się przy wpisywaniu wersji 😆
Co do ctcss zajmę sie tym, nie ukrywam ze umknęło mi to.
Piotr SP5TAO

Post autor: Piotr SP5TAO »

po kontakcie z githubem jest komunikat na pomarańczowo, że system jest już aktualny, brak nowych zmian do pobrania.
73,
Piotr
Marcin SQ7UTP

Piotr SP5TAO pisze: 08 lip 2026, 18:51 po kontakcie z githubem jest komunikat na pomarańczowo, że system jest już aktualny, brak nowych zmian do pobrania.
73,
Piotr
No to prawidłowo wyświetla komunikat, masz wszystko aktualne. Jesli nie ma nad przyciskiem informacji że jest dostępna aktualizacja to nic nowego nie pobierze :)
Wersje również się zgadzają, na Orange Pi na ten moment nie wychodziło V1.6.
Skrobię łatkę na ten wspominany CTCSS, jak wypuszczę łatkę to bedzie finalnie ta upragniona V1.6 :)

73! Marcin SQ7UTP
Załączniki
Zrzut ekranu_8-7-2026_222622_primenode.local.jpeg
Zrzut ekranu_8-7-2026_222532_primenode.local.jpeg
Marcin SQ7UTP

Cześć wszystkim!

Z przyjemnością informuję, że aktualizacja PrimeNode V1.6 jest już gotowa do pobrania! W tej paczce wrzuciłem kilka naprawdę sporych udogodnień i ważnych poprawek.

Oto co zmieniło się pod maską i w interfejsie w wersji 1.6:
  • Pełny Split (RX / TX): Wdrożonya pełna możliwość ustawienia niezależnych częstotliwości dla nadawania i odbioru. Od teraz możecie swobodnie konfigurować offset bezpośrednio z zakładki Radio.
  • Niezależne Tony CTCSS: Wprowadzone osobne ustawienia subtonów dla RX i TX. Co bardzo ważne – tablica tonów w panelu została w 100% ujednolicona ze standardem sprzętowym nakładki SA818 (38 tonów). Jeśli ktoś z Was miał wcześniej problem z tym, że radio widziało nośną z hotspota, ale głośnik pozostawał "głuchy" z powodu przesunięcia indeksów tonów, ta aktualizacja całkowicie to rozwiązuje.
  • Wyszukiwarka EchoLink: W zakładce DTMF pojawiła się nowa, wbudowana wyszukiwarka stacji (odpytująca bazę EchoLink). Dodatkowo, tuż obok wyników wyszukiwania, został dodany przycisk "+ Grupa", dzięki któremu błyskawicznie przypiszecie wyszukany węzeł do swoich zakładek szybkiego wybierania (makr).
  • Optymalizacja i poprawki:
    • Załatany błąd związany ze zmiennymi w module APRS (zabezpieczający skrypt przed wywalaniem się przy aktywnym beaconie).
    • Główny Dashboard został przebudowany – kafelki i pigułki statusowe od razu wyświetlają teraz osobne, precyzyjne dane dla RX i TX.
    • Poprawiona ogólna komunikacja z nakładkami sprzętowymi i odświeżanie logów.
Jak zaktualizować?
Standardowo – przez panel (zakładka Konfiguracja -> Aktualizuj). Skrypty same podciągną nowe pliki konfiguracyjne i zrestartują usługi.

Wielkie dzięki za wszystkie testy i zgłoszenia! System cały czas ewoluuje, więc zależy nam wszystkim na jego stabilności. Jeśli po aktualizacji napotkacie jakikolwiek problem, zauważycie błąd lub macie propozycję na nową funkcję (feature request), koniecznie dajcie znać.

Kontakt:
📧 E-mail: sq7utp@gmail.com
🎧 Discord: SierraEcho
🌐 Forum: Sierra Echo

73!
Marcin, SQ7UTP
Załączniki
Zrzut ekranu_9-7-2026_1534_primenode.local.jpeg
Piotr SP5TAO

Dzięki Marcinie za aktualizację, wygląda na to że wszystko działa.
73,
Piotr
Piotr SP5TAO

Witaj Marcinie,
czy mógłbyś trochę ścisnąć w pionie (lub lekko przeprojektować) stronę dashboardu tak, aby nie trzeba było przewijać strony żeby zobaczyć okienko aktywności (znak aktualnego korespondenta). Nie wszyscy mają duże monitory z super rozdzielczościami :)
73,
Piotr
Marcin SQ7UTP

Piotr SP5TAO pisze: 13 lip 2026, 09:11 Witaj Marcinie,
czy mógłbyś trochę ścisnąć w pionie (lub lekko przeprojektować) stronę dashboardu tak, aby nie trzeba było przewijać strony żeby zobaczyć okienko aktywności (znak aktualnego korespondenta). Nie wszyscy mają duże monitory z super rozdzielczościami :)
73,
Piotr
Heyka
Na każdej przeglądarce stronę można zmniejszyć. CTRL + + lub CTRL + -
Piotr SP5TAO

Jasne, nie pomyślałem. Dzięki
ODPOWIEDZ